Plemenite kovine izuzetno su trajna investicija. Tijekom dugih stoljeća očuvale su kupovnu moć i stoga su cijenjene i prihvaćene širom svijeta.

Činjenica da se jednom uncom zlata i danas može kupiti ista količina robe kao i prije 200 godina najbolji je argument za tu tvrdnju. Dok su plemenite kovine otporne na tržišna previranja papirnati je novac izložen inflacijskim udarima. Danas vrijedi, a već sutra može postati bezvrijedan. Stoga ne iznenađuje da je konverzija likvidnih novčanih sredstava u plemenite kovine sve popularniji način očuvanja osobne imovine od nepovoljnih gospodarskih i političkih scenarija. Investitori su postali svjesni činjenice da barem dio svojega portfelja moraju čuvati u plemenitim kovinama.

Plemenite kovine imaju svojstvo visoke likvidnosti. U svakom ih je trenutku moguće promijeniti u papirnatu valutu, a razlika između kupovnoga i prodajnog tečaja zlata usporediva je s razlikom tečaja između, primjerice, kune i američkog dolara.

Prilikom kupnje investicijskih zlatnika, pločica i poluga ne plaća se porez na dodanu vrijednost. U Hrvatskoj ne postoji ni porez na dobit na pozitivnu razliku između kupovne i prodajne cijene zlata. Dakle, riječ je o iznimno atraktivnom načinu ulaganja u poreznom smislu.